Breng je vakantiewoning onder de aandacht

Heb je een tweede vakantiewoning waar je zelf niet het hele jaar verblijft? Het is toch eeuwig zonde om het de rest van het jaar leeg te laten staan. Een mogelijke oplossing is om het te huur aan te bieden als vakantiewoning. Er zijn genoeg mensen die hun vakantie liever niet vieren op een groot vakantiepark maar meer behoefte hebben aan de rust en privacy van een particuliere vakantiewoning. Om je vakantiehuis onder de aandacht te brengen is het verstandig een duidelijke website te hebben waarop je uitgebreide informatie over je tweede woning neer zet. Bovendien bestaan er tal van websites die gespecialiseerd zijn in het adverteren van particuliere vakantiewoningen. Het enige wat je hoeft te doen is je aan te melden en jouw woning komt onder de aandacht van een heleboel vakantiegangers. Je kan vast leggen wanneer je zelf gebruik wil maken van je tweede woning en in de overige periodes kunnen huurders terecht in jouw huis. Je hebt door te werken met deze advertentie sites zelf direct contact met de huurders. Ze boeken bij jou en kunnen bij jou terecht voor vragen. Op die manier blijf je zelf baas over je eigen huis.

 

Voor een prettig verloop     header_logo                 

Ga je je vakantiehuis verhuren, dan zijn er een aantal zaken omtrent de boeking en het verblijf waar je rekening mee moet houden. Dit om het hele proces zo prettig mogelijk te laten verlopen. Ze klinken vanzelfsprekend maar er zijn een aantal dingen die van zeer groot belang zijn bij het boeken. Zorg ervoor dat je vragen die huurders bij het boeken stellen beantwoordt, dat je actuele huurprijzen vermeldt en de verhuurkalender actueel houdt. Verstuur een reserveringsbevestiging, facturen en algemene voorwaarden over de aankomst en het vertrek. Zo weet de huurder precies waar hij aan toe is en wat van hem wordt verwacht. Om het verblijf van de vakantiegangers zo prettig mogelijk te laten verlopen richt je de woning gezellig in en is hij voorzien van de belangrijkste voorzieningen.

 

Belastingtechnische regelingen

Wanneer je je vakantiehuis verhuurt aan anderen, zal je daar leuke inkomsten aan over houden. Houdt er rekening mee dat het verhuren consequenties met zich mee brengt op belastingtechnisch gebied. Het kan namelijk zijn dat je door de belastingdienst gezien wordt als ondernemer wanneer je de woning regelmatig verhuurt en daarom omzetbelasting moet betalen. Je moet dan bovendien 6 procent BTW betalen over de verhuur. Verder telt de tweede woning mee als een bezitting in box 3, inkomsten uit sparen of beleggen. Het verhuren van de vakantiewoning wordt door de belastingdienst gezien als waardevermindering van de woning waardoor de belasting die je moet betalen in box 3 aanzienlijk lager wordt. Al met al kan het voor jou heel rendabel zijn om je tweede vakantiewoning te verhuren. Je doet er goed aan om dit met een deskundige door te nemen zodat je weet waar je aan toe bent en je niet voor financiële verrassingen komt te staan.