Gids voor een rondreis Ierland

Voor iedereen die een rondreis Ierland voorbereid, zijn er bepaalde aanbevelingen om te doen en bepaalde suggesties die van nut kunnen zijn. Alles in Ierland zien en doen is onmogelijk tijdens één reis. Het is daarom goed om op voorhand een planning te maken met wat je zeker wilt zien en doen, anders zal je hiermee misschien tijd verliezen bij je aankomst in Ierland.

Het weer in Ierland

Wees voorbereid op elk weertype als je naar het land reist. Het weer in Ierland verandert voortdurend, maar over het algemeen regent het er veel. Dit is uiteraard ook wat ervoor zorgt dat het land er zo groen uitziet! Als je twee weken uittrekt voor een rondreis door Ierland , heb je misschien geluk en krijg je de beste twee weken van het jaar, met onafgebroken zonneschijn, of je krijgt mogelijk ook twee weken non-stop regen. Waarschijnlijk zal het ergens tussenin zijn. Er zijn veel dagen waar het een deel van de dag regent en het erg aangenaam is gedurende het andere deel van de dag. Je moet er echter wel rekening mee houden, dat je ook te maken kan krijgen met mist en motregen. Daarom is het aan te raden om telkens enkele dagen te verblijven op een bepaalde plaats waar je dingen wilt bezoeken of wilt doen. De temperaturen in Ierland gaan zelden tot het uiterste. In de hoogzomer kan het enkele dagen boven 25° Celsius zijn, maar er kunnen ook dagen zijn waarbij het niet meer dan 12° Celsius wordt. De wintertemperaturen (behalve in de bergen) variëren er van -5° Celsius tot +15° Celsius, tenzij de omstandigheden uitzonderlijk zijn.

De verscheidenheid van Ierland

Het eiland Ierland is een zeer mooie plaats om te bezoeken, met een grote verscheidenheid aan landschappen, variërend van wilde en verlaten gebieden in de bergen, tot zachte landelijke landschappen, spectaculaire kustritten, stille binnenwateren en waterwegen. De wegen zijn er gemakkelijk om te rijden, waardoor je ook op een eenvoudige manier van de ene bezienswaardigheid naar de andere kan rijden. Ierland is ook een plaats waar de lokale bevolking bekend staat om hun gastvrijheid, om nog maar te zwijgen van goede conversaties, de gezelligheid en het proeven van een glas of twee van de lokale dranken! Er moet ook worden opgemerkt dat Ierland een magische plaats is, die zijn stempel drukt op iedereen die hem bezoekt. Het is een land van kabouters, sprookjesbomen, van mythen en legendes, en van vergezochte verhalen die je nooit helemaal kunt vertellen, of je het wel of niet gelooft. Als je jezelf toestaat om slachtoffer te worden van zijn magie, wil je keer op keer terugkeren naar Ierland.

Het geografische kader van Ierland

Ierland is een offshore eiland in de Atlantische Oceaan aan de westkant van Europa. Het is de op één na grootste van de Britse eilanden (Groot-Brittannië is de grootste) en het beslaat zo’n duizend vierkante kilometer. Het klimaat is er maritiem gematigd, en de heersende wind komt uit het westen of het zuidwesten, waardoor de met vocht beladen lucht uit de oceaan komt. Het heeft daarom een vochtig klimaat. Neerslag vindt gedurende het hele jaar plaats, hoewel er meestal iets meer regen valt in de winter dan in de zomer. Het varieert van minimaal 25 centimeter per jaar in het oosten, tot ruim 200 centimeter per jaar op de westelijk georiënteerde hellingen in enkele van de bergen in County Mayo. Politiek is het eiland Ierland verdeeld in twee rechtsgebieden: de Republiek Ierland, een soeverein land, beslaat iets meer dan driekwart van het eiland, terwijl Noord-Ierland, een deel van het Verenigd Koninkrijk, de zes meest noordoostelijke provincies beslaat.

Gezellige steden in Ierland

Bij de meeste mensen komt Dublin als eerste in hun gedachten als ze denken aan een stad in Ierland. Dublin is een mengsel van allerlei dingen. Er is nog veel te zien over van de elegante Georgische architectuur die Dublin ooit tot één van de mooiste steden van Europa heeft gemaakt. Er zijn ook unieke gebouwen te zien, waaronder Ballymun uit de hoogbouwflats in de jaren ’60. Deze zijn een doorn in het oog en een plaats van aanzienlijke sociale armoede. Er wordt wel aan gedacht om ze te slopen, of om ze in herontwikkeling te plaatsen. Dublin wordt gekenmerkt door een gezellige sfeer in een levendige stad. Als je op zoek bent naar goede winkels, hotels, historische plekken om te bezoeken, musea, kunstgalerijen, concerten, theaters, enzovoort, heeft Dublin dit allemaal te bieden in overvloed. Eén ding dat Dublin niet heeft, zijn wolkenkrabbers. Die zul je bij een stedentrip Dublin niet ontdekken. De Ballymun-flats zijn de hoogste, die tot 14 verdiepingen hoog zijn. Ze liggen aan de noordelijke rand van de stad.