Op groepsreis; een aanrader of een afrader?

Voordat mijn man en ik kinderen hadden gingen we vaak op groepsreis. Excursies, maaltijden, gidsen, overnachtingen en vervoer worden voor je geregeld. Het is een relaxte manier om een land te ontdekken omdat de stressmomenten van de meeste reizen (het regent wat doen we nu, naar welk restaurant moeten we) voor je worden weggenomen. Wij vonden dat groepsreizen vooral in wat instabielere landen een manier is om het land te ontdekken zonder je onveilig te voelen.

Toch gaan er bij groepsreizen ook wel eens wat dingen mis of verloopt de reis niet zo zorgeloos als je had verwacht. Wij hebben wel eens meegemaakt dat we in een resort verbleven voor drie nachten waar de wandjes nogal dun waren. Helaas konden we hierdoor drie nachten lang meegenieten van schreeuwende kinderen en boze ouders. Gelukkig maakten ze geen ruzie in het Nederlands dus we konden ze niet woord voor woord verstaan maar irritant was het wel. Daarna gingen we alleen nog maar op groepsreis zonder kinderen, we hadden ons lesje wel geleerd.

Het is ons ook wel eens overkomen dat een groepslid kwijt was of achterop was geraakt. Eén keer hebben we zelfs meegemaakt dat de gids het niet door had dat een groepslid kwijt was. Veel reisorganisaties laten petjes bedrukken met het logo van de reisorganisatie erop. Als je deze petjes in een opvallende kleur kiest dan kan je makkelijk zien of iemand in een menigte achterop is geraakt.

Daarnaast is het moeilijk om groepsreizen te vinden waarbij je alle activiteiten leuk vindt. Als je al wel eens in het land van bestemming bent geweest dan is de zoveelste moskee niet meer zo aantrekkelijk. Wij waren al een keer naar een bepaald museum geweest en konden er toen voor kiezen om iets anders te doen die dag. Dat was een gelukje want bij veel reisorganisaties is die mogelijkheid er niet. Ook kan het zijn dat je niets anders kan doen omdat de bus je daarna gelijk vervoert naar de volgende overnachting.

Je moet dus goed op zoek naar de juiste groepsreis maar we raden groepsreizen aan! Het is makkelijk en je leert een land goed kennen.  Weet jij nog een andere handige manier waarop je groepsleden kan herkennen i.p.v. petjes bedrukken met logo’s door Maxilia.nl? Laat het me weten en als je nog een leuke groepsreis hebt gevonden dan ontvang ik die ook graag. Nu we kinderen hebben zouden we graag weer op groepsreizen gaan waar kinderen welkom zijn!