Zo beveilig je jouw camper

beveiligen van campers

Vakantie associëren we met een zorgeloos gevoel. Daar is ook alle reden toe als je met de camper op reis gaat, want een camper betekent de ultieme vrijheid. Tegelijk doe je er ook als eigenaar van een camper verstandig aan bepaalde voorzorgsmaatregelen te treffen. Een camper is tenslotte kostbaar en helaas brengt dat criminelen soms op ideeën.

Zij denken dat er waardevolle spullen in de camper liggen of proberen de camper in zijn geheel te stelen. Gelukkig kun je veel doen om de kans daarop zo klein mogelijk te maken. Het gaat dan om voorzorgsmaatregelen, maar ook speciale voorzieningen en technische snufjes.

beveiligen van campers

De basis

Je camper veilig houden is in veel opzichten vergelijkbaar met je auto veilig houden. Doe alles op slot en zorg dat er geen waardevolle spullen in het zicht liggen. Bedenk je dat een camper in sommige opzichten nog werkt als een auto vroeger.

Nu sluit je je auto eenvoudig in één keer af met centrale deurvergrendeling, terwijl je vroeger een check deed. Waarschijnlijk heeft je camper ook centrale deurvergrendeling, maar ook ramen die open en dicht kunnen. Check dus altijd of deze gesloten zijn. Een extra slot op de zijdeur is ook een eenvoudige voorzorgsmaatregel die weinig kost.

Versnellingsbakslot

Een meer geavanceerde maatregel voor het beveiligen van campers is een versnellingsbakslot of stuuras-slot. Dergelijke sloten, die door specialisten zoals Busbeveiligers gemonteerd kunnen worden, maken het fysiek onmogelijk om de camper te stelen zonder de sleutel van zowel de camper zelf als van het versnellingsbakslot. Sommige verzekeraars eisen daarom een dergelijk slot.

Dit slot laat je inbouwen en werkt in de basis heel eenvoudig. Door middel van een slot met cilinder zet je de versnellingspook op slot. De sleutel zit altijd in het slot als je rijdt en deze kan alleen verwijderd worden als de pook op slot staat. Zo vergeet je dit niet snel te doen. Zelfs wanneer een crimineel de sleutel van je camper in handen heeft of het signaal hiervan weet te imiteren, komt hij er niet mee weg.

GPS-tracker en bewegingsmelder

Met hulpmiddelen als een gps-tracker en een bewegingsmelder vergroot je eenvoudig de veiligheid van je camper. Het voordeel van deze hulpmiddelen is dat ze relatief voordelig zijn aan te schaffen en dat je ze flexibel gebruikt.

Natuurlijk zijn met name nieuwere campers ook voorzien van allerlei snufjes om diefstal te voorkomen. Zo zit een gps-tracker tegen diefstal standaard in sommige campers. Neem je waardevolle spullen, documenten of contant geld mee op reis? Dan kan een kluis in je camper ook heel handig zijn.

Tot slot

Gebruik altijd je gezonde verstand. Toeren met de camper is romantisch en geeft een haast ongeëvenaard gevoel van vrijheid. Maar overnacht desondanks op een camperplaats, wanneer het kan. Een eenzaam voertuig langs de kant van de weg is voor opportunistische criminelen natuurlijk ook een kans. Zorg ook dat veiligheidsmaatregelen je niet in de weg gaan zitten. Een extra slot is handig, maar je moet ook in het donker de camper snel kunnen verlaten in geval van nood.